Crizele de isterie la copii de peste 1 an

Articolul acesta este rezultatul unei revolte reprimate fata de postarea unei mamici de pe un grup de discutii. Acolo n-a avut rost sa ma manifest mai mult decat am facut-o, mai ales ca toate mamicile isi plesneau copiii peste maini sau fund, sau ii muscau inapoi ‘ca sa vada cum e’!!! Doamne pazeste!!

Asadar, problema cu care ne confruntam (in grade de gravitate mai mici sau mai mari) dupa varsta de 1 an este independenta crescanda a bebelusilor nostri si accesele lor de furie si isterie.

Baietzel inca n-a facut crize cu tot tacamul, dat cu fundul de pamant and stuff, dar mai are accese de vointa proprie si racnetele si datul din picioare aferente.

Explicatia stiintifica, pe care am gasit-o eu documentandu-ma, este ca ei abia incep sa experimenteze si sa descopere lumea si reactioneaza instinctiv la frustarile mai mici sau mai mari (nu e voie acolo, luat un obiect din mana, etc). Ei nu inteleg ca manifestarile lor sunt gresite, pur si simplu isi manifesta frustarea/vointa.

Depinde de noi sa gestionam si sa corectam comportamentul micutilor in astfel de momente.

In nici un caz muscatul inapoi ‘ca sa vada cum e’ sau ‘urla el, urlu si eu’ nu sunt solutii. Mesajul pe care il transmitem prin acest exemplu de fapt este  ‘e in regula sa musti/tipi in anumite momente’!

Palma la fund/peste maini comunica un mesaj asemanator: ‘este in regula sa fii violent in anumite momente’!

E adevarat, uneori te lasa nervii in urletele si tavalelile copilului, insa daca nu reusesti sa te controlezi pe tine insati si sa gestionezi problema, cum ai putea sa-ti impui punctul de vedere?

Stiu ca pare greu, insa solutia corecta este sa ramai ferm pe pozitie (eu repet si de 10 ori ‘nu’, ‘nu e voie’) si sa astepti sa se calmeze teroristul.

La Baietzel functioneaza in 80% din cazuri distragerea atentiei. Cand nu functioneaza, trag(em) aer in piept si, indiferent unde suntem, il asteptam sa-i treaca.

De altfel, hai sa fim seriosi, nu e nici primul, nici singurul copil care racneste in mall/supermarket/pe strada… Chiar nu-mi pasa ce cred cei din jur sau daca-i deranjeaza.

Eu vorbesc cu el ca si cu un om mare. Nu stiu cat intelege acum, dar vad ca functioneaza metoda.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: