Aerul conditionat si bebe

Vara in Bucuresti se instaleaza impreuna cu niste calduri de nedescris, imi amintesc ca in prima vara aici am crezut ca ma voi sufoca efectiv. Din fericire, am aparat de aer conditionat si la birou si in masina si acasa… insa cand se apropia sosirea lui bebe am inceput sa ma interesez daca este indicat si pentru el, pentru ca mi se parea inuman sa chinui copilul si pe noi la 35-36 de grade cat ajunge temperatura in apartamentul nostru vara….

Am citit si rascitit despre subiect si m-au convins parerile medicilor americani, care indica folosirea instalatiei de aer conditionat, respectand anumite reguli de igiena si de utilizare, desigur.

In maternitate, in acvariul cu bebelusi aveau aer conditionat, si am avut si eu in salon. Baietzel n-a racit, desi era abia venit pe lume.

Cum am nascut in august, am prins vreo doua saptamani de canicula si acasa, unde, la fel, am folosit aparatul (la o temperatura constanta de 26-27 grade) si la fel, nu s-a intamplat nimic.

La cresa unde merge Baietzel au si ei aer conditionat si n-am auzit sa raceasca nici un copil din cauza asta.

In curand, dupa cum se arata vremea acum in Bucuresti, vom porni si anul acesta masinaria si acasa (iar platesc milionul la regularizare, dar asta e, confortul merita 🙂 )

Eu cred ca daca respectam anumite reguli, si noi si bebelusii ne putem bucura de confort in zilele toride, fara sa avem de suferit. Eu sunt atenta la urmatoarele lucruri:

  • verific anual si curat instalatia, aparatul, sau ce-o fi de verificat acolo – am facut asta si pt masina si pt aparatul de acasa; igienizarea este necesara, pentru ca altfel se pot dezvolta tot felul de bacterii care sa provoace infectii respiratorii grave (suferinda fiind de alergii la polen si la acarieni, eu observ chiar o imbunatatire in calitatea vietii mele cand pornesc aparatul 😉 )
  • fluxul de aer sa nu bata direct spre persoane (orientez in jos paletele si dau ventilatia la moderat, sa nu se creeze curent; in masina cand e si bebe orientez spre parbriz sau spre picioare)
  • diferenta de temperatura, mai ales cand urmeaza sa iesim afara, sa nu fie foarte mare (circa 5 grade), intrucat fortam organismul sa treaca prin socuri termice si, cum se intampla si in cazul schimbarii anotimpurilor, te procopsesti cu frumusete de guturai; cand stam mai mult in casa sau noaptea eu setez temperatura la 26-27 de grade (normal ca daca pui la 16 grade cum stiu ca fac unii racesti cobza… iarna sta cineva la 16 grade in casa?)

Pentru economie de energie si un timp mai indelungat de viata al aparatului inchid toate geamurile si cand e soare afara trag jaluzelele sau draperiile.

La fel, este foarte importanta alegerea capacitatii aparatului in functie de volumul de aer pe care trebuie sa-l raceasca. Daca alegeti un aparat prea puternic, veti face frigider in casa, daca e prea slab va merge incontinuu pentru a face fata si se va strica repede.

Amplasarea aparatului este la fel de importanta ca si capacitatea, trebuie sa nu fie orientat spre pat/locul de dormit sau de odihna si sa nu aiba surse de caldura in apropiere.

Noua configuratia apartamentului ne-a permis amplasarea ideala a aparatului de aer conditionat: pe hol, nu in dormitoare, iar fluxul de aer ajunge foarte bine in camere, fara sa bata direct spre pat/canapea/patut.

Asa ca il folosim cu succes si ziua si noaptea 🙂 Cu mana pe inima spun ca asta vara a mers non-stop 3 luni cat am lucrat de acasa spre finalul sarcinii si la burtoiul meu imens si cele peste 90 kg de atunci nu as fi supravietuit fara el…

Pana acum nici unul din noi trei nu a racit din cauza aparatului de aer conditionat, folosindu-l dupa regulile de mai sus. Exceptie am facut eu candva, cand au dat colegii in birou temperatura la 16 grade 😀

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: